EL HİJYENİ
Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma vardır.
Bakteriler, mayalar,küfler,mantarlar uygun ortam bulduklarında çoğalarak zararlı hale gelirler.
Ellerimizle her şeye dokunarak, kontamine oluruz. Hatta bizde başkalarını kontamine ederiz.
Yani mikropları yayarız ve başkasından da alırız.
Kendi sağlığımızı ve başkalarının sağlıklarını da tehlikeye sokarız.
Solunum yolu,soğuk algınlığı,bronşit,grip,kolera,diyare,verem vs. hastalıklar bulaşıcıdır.
El yıkanmasıdaki sıklık sağlıgımız için önemlidir. Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur.
Dokunduğumuz her yüzeyde,hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır.
Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.
Ellerimizi Nasıl Yıkamalıyız?
Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak,
Sabunun iyice yayılması sağlanarak, (En az 15-20 sn. süresince)
Ellerimizin üstü, altı, parmak araları, tırnak altları, avuç içi, dirsek hizaları iyice ovuşturulur.
Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.
Kağıt havlu ile iyice kurulanır.
Musluk kağıt havlu ile kapatılır, kağıt havluda atık kutusuna atılır.
Az Yıkanan Bölgeler Yıkanan Bölgeler En Az Yıkanan Bölgeler
El Hijyeni Farkındalığı: Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskine yönelik en önemli önlemdir.
Personelimiz özellikle;
- Hasta ile temastan önce,
- Aseptik işlemlerden önce ve sonra, (serum takma gibi girişimsel işlemler vb.),
- Vücut sıvılarının bulaşma riskinden sonra,
- Hasta ve hasta çevresi ile temastan sonra el hijyenini sağlar.
Hasta ve Hasta yakınlarımızda;
- Hasta ve çevresi ile temas öncesi ve sonrası,
- Yemek öncesi ve sonrası,
- Tuvalet sonrası el hijyenini sağlamalıdır.
Güncellenme Tarihi: 18.05.2023 Editör: Cemşah Yazıcı – 0506 228 00 82